Çalışma Saatleri Hafta İçi (10.00 ile 20.00)
Bizi Arayın 0546 246 88 30
e-mail: corumterapi@gmail.com

Psikolojik Uyuşma ve Psikolojik Karıncalanma Nedir?

Psikolojik Uyuşma ve Psikolojik Karıncalanma Nedir?

Bu yazıyı okuyan herkes uyuşma ve karıncalanma hissini daha önce mutlaka yaşamıştır. Önce uyuşur, karıncalanma hissi gelir ve sonra sanki iğne batıyor gibi canımızı acıtıp yavaş yavaş düzelir. Peki, bu uyuşmaların sebepleri nelerdir? Aslında bu tarz uyuşmalara neden olabilecek pek çok hastalık ve durum vardır. Bu durumlar fiziksel ve psikolojik olabilmektedir. Vücudumuzun her bir noktası sinirlerle kaplıdır. Bu sinirler beyin ile vücudun diğer bölgeleri arasında haberleşmeyi sağlar. Sıklıkla yaşanan uyuşmanın sebebi sinirlerin olduğu bölgeye basınç uygulanması ve damarların sıkışmasıdır veya hep aynı şekilde oturmak bu durumu tetikleyebilir.

Omurilik kanal daralması, bel fıtığı, beyin ve omurilik tümörleri, beyin kanamaları ve damar tıkanıklıkları, şeker hastalığı, kanser metastazları, huzursuz bacak sendromu, vitamin eksikliği, dolaşım bozuklukları, migren ve romatizma gibi hastalıklar uyuşmaların önemli fiziksel nedenleridir. Bu yüzden uyuşma ve karıncalanmanın psikolojik olup olmadığına karar verebilmek için öncelikle detaylı bir sağlık taramasından geçmekte fayda var. Ancak sorun her zaman fiziksel problemler olmaz. Fiziksel olarak bir şey bulunamıyorsa o noktada devreye psikolojik uyuşma ve psikolojik karıncalanma giriyor.

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma çok sık ortaya çıkmayan bir durumdur. Ancak psikolojik olarak zor durumlardayken yaşanabilen bir sorundur. Uyuşmayı oluşturan sebebi en iyi kişinin kendisi fark eder. Yaşadığımız olaylara karşı tepkilerimiz bireyden bireye değişir. Stres altında olan bazı kişiler psikolojik uyuşma ve psikolojik karıncalanma yaşar. Aslında stres altında ortaya çıkan bu durum sürekli tekrarlamıyorsa normaldir. Fakat sorun sık sık ortaya çıkmaya başladıysa müdahale gerekiyor demektir.

Psikolojik Uyuşma ve Psikolojik Karıncalanma Hangi Psikolojik Rahatsızlıklara İşaret Olabilir? Neden Olur?

  • Anksiyete krizi psikolojik uyuşma ve psikolojik karıncalanma ile en karakterize olmuş rahatsızlıktır. Anksiyete krizinde el, kol, parmak ve dudaklarda uyuşma görülmektedir.
  • Panik atak, belirtileri sıralanırken uyuşma da dâhil edilmektedir. Panik atak anında genellikle kollarda uyuşma ve karıncalanma olur.
  • Uzun süre uykusuzluk
  • Travma sonrası stres bozukluğunda ise duygusal uyuşma yaşanır.
  • Aşırı stres hali içerisinde olma
  • Aşırı korku içerisinde olma gibi durumlar psikolojik karıncalanma hissi ile uyuşma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Uyuşmanın Geçmesi Ne Kadar Sürer?

Psikolojik nedenlerle oluşan uyuşmalarda ve karıncalanmalarda bu durumu yaratan psikolojik neden devam ettiği sürece uyuşmalarda devam eder. Belirli bir süre vermek mümkün değildir. Çünkü süre kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ayrıca sebep olan durumun şiddeti de süreyi etkileyecek önemli bir etkendir. Tüm bunların ışığında süre konusunda bireysel farklılıklar vardır diyebiliriz.

Psikolojik Uyuşma ve Psikolojik Karıncalanma Nasıl Geçer?

Öncelikle fiziksel olarak detaylı tarama yapıldığından emin olmak gerekir. Sonrasında bu noktada herhangi bir sorun olmadığı tespit edilirse işin psikolojik boyutu devreye girer. Bireyi en iyi yine kendisi tanır bu yüzden farkındalık oluşturmak önemli bir durum. Uyuşma ve karıncalanma yaşadığınız anda ne yaptığınızı, nasıl bir durumun içinde olduğunuzu iyice tahlil etmelisiniz. O an ne yaşadığınızı en iyi siz bilirsiniz. Yaşadığınız durum sizi ve hayatınızı olumsuz etkileyen ciddi bir süreçtir. Bu nedenle müdahale etmekte geç kalmamak daha sağlıklı olacaktır. Özellikle ciddi psikolojik rahatsızlıklarınız varsa ( anksiyete, panik atak, travma sonrası stres bozukluğu gibi) uyuşmalar dışında başka belirtilerde gösteriyor olabilirsiniz. Kendinizi dinlemeli ve çözüm için profesyonel destek almaktan çekinmemelisiniz. Çünkü insan her şeyi tek başına halledemez yardım almak hayat kalitenizin artmasını sağlayacak hatta sorunun çözümü noktasında büyük ilerleme kaydetmenize yardımcı olacaktır. Kendinizi dinleyin ve tanıyın. Geç olmadan doğru hareketi yaparak alanında uzman kişilerden destek alın.

Bir yanıt yazın